Iaurtul poate ajuta la scaderea colesterolului?

Cum bine stim iaurtul este o gustare preferata de noi toti deoarece contine probiotice benefice, este o sursa excelenta de proteine si vitamine, are un continut scazut de zahar si ne ajuta sa ne simtim satui.

Dar oare ne poate ajuta iaurtul sa reducem nivelul colesterolului “rau” din sange? Incercam sa gasim azi un raspuns la aceasta intrebare.

In ce masura poate iaurtul sa scada colesterolul?

Mai multe studii au examinat efectul consumului de iaurt in ceea ce priveste nivelurile pe care le atinge colesterolul in sange.

Un studiu din 2013 a legat consumul de iaurt de tensiunea arteriala normala (considerata sanatoasa) si nivelul colesterolului. Potrivit healthline.com, in acest studiu, consumatorii de iaurt aparent au avut un profil metabolic mai bun decat persoanele care nu au mancat iaurt. Asta inseamna ca participantii care au mancat iaurt au avut un indice de masa corporala (IMC) mai mic, o circumferinta a taliei mai mica, precum si niveluri mai scazute ale trigliceridelor, ale glucozei serice determinate postprandial (dupa masa), ale insulinei si ale tensiunii arteriale. De asemenea, acesti participanti au prezentat niveluri mai mari ale lipoproteinelor de densitate inalta/mare, adica HDL, cum mai este numit colesterolul “bun”.

Alte cercetari au gasit o legatura intre capacitatea iaurtului de a scadea colesterolul care se datora continutului sau de probiotice. De exemplu, un studiu britanic a descoperit ca doua doze zilnice de probiotice au scazut nivelul unor molecule esentiale de colesterol din sange si au scazut si nivelul lipoproteinelor de densitate scazuta/mica (LDL), asa cum mai este numit colesterolul “rau”. Studiul nu a putut sa determine daca efectele pozitive se datorau probioticelor in sine sau iaurtului in sine sau unei combinatii dintre cele doua.

De ce e important sa stii ce ingrediente sunt in iaurtul tau

Potrivit Cleveland Clinic, iaurtul simplu degresat este cea mai sanatoasa alegere, fie ca este ca atare, fie ca este iaurt grecesc. Intr-adevar, iaurtul grecesc contine mai multe proteine, care te ajuta sa mentii senzatia de satietate (iti simti stomacul mai plin) un timp mai indelungat, insa ambele tipuri de iaurt au un continut excelent de proteine, probiotice si calciu.

Este important, in primul rand, sa intelegi diferentele dintre tipurile de iaurt pe care le gasesti in supermarket. Unele sunt bogate in zahar, care in mod clar nu este benefic pentru organismul nostru. Unii prefera iaurtul integral, cu multe grasimi, si spun ca este cel mai bun, insa nu uita ca exista sortimente de iaurt cu 2% grasime sau chiar cu 0% grasime, iar grasimea iti influenteaza nivelul colesterolului.

O singura portie de iaurt simplu (intre 225 si 250 grame), facut din lapte integral, contine:

  • 104 calorii
  • 7,9 g zahar
  • 5,5 g grasimi

Daca arunci cateva arome de fructe, atunci cifrele se schimba:

  • 194 calorii
  • 19,4 g zahar
  • 5,7 g grasimi

Prin contrast, aceeasi portie de iaurt grecesc cu 0% grasime contine, potrivit healthline.com:

  • 100 calorii
  • 5,5 g zahar
  • 0,7 g grasime

Nu uita ca zaharul din iaurturile simple provine din lactoza, un tip de zahar care se gaseste in mod natural in lapte. Compara acest lucru cu iaurtul cu fructe, care contine aproape 12 grame de zahar adaugat, pe langa zaharul natural din lapte. Asa ajungi la aproape 3 lingurite pline de zahar adaugat in acea portie de iaurt. Nu stii ce iaurt este potrivit pentru tine? Orice iaurt care arata prea dulce ca sa fie natural poate fi mai degraba un desert decat o gustare sanatoasa.

Sursa

DISTRIBUIȚI