ANM: Cod portocaliu de viscol și ninsori pentru 11 județe și București

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi dimineața o avertizare Cod portocaliu de ninsori și viscol puternic pentru București și 11 județe din sudul și estul țării, valabilă de vineri dimineața de la ora 2:00, până seara la ora 18:00.

Potrivit meteorologilor, în a doua parte a nopții de joi spre vineri (05/06 ianuarie) și în cursul zilei de 6 ianuarie, în Municipiul București și în județele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea, temporar viscolul va fi puternic, rafalele vântului vor atinge 70 — 85 km/h, reducând vizibilitatea sub 50 de metri și local troienind zăpada.

ANM a emis și o avertizare Cod galben de ninsoare și viscol, valabilă în sudul, centrul și estul țării, în perioada 5 ianuarie, ora 22:00 — 6 ianuarie, ora 20:00.

În intervalul menționat aria ninsorilor se va extinde treptat dinspre Lunca Dunării și va cuprinde sudul, centrul și estul țării. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, precum și în zona Carpaților de Curbură, local ninsorile vor fi însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă consistent.

Potrivit meteorologilor, va fi viscol în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și în jumătatea sudică a Moldovei unde vântul va avea intensificări cu viteze de 50 – 70 km/h. În Carpații de Curbură și zona înaltă din Carpații Meridionali rafalele vor depăși 80 – 90 km/h, iar zăpada va fi spulberată și troienită.

La începutul intervalului pe litoral vor fi precipitații mixte și se va depune polei.

Treptat, gerul va cuprinde întreaga ţară. Temperaturile vor ajunge şi la -10 grade, ziua. Cel mai frig va fi în Transilvania unde în depresiuni, temperaturile vor scădea până la minus 25 de grade Celsius.

”Un nou val de ninsori va cuprinde partea de sud a ţării – Oltenia, Muntenia, Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei, dar şi în sud-estul Transilvaniei. Aceste ninsori vor deveni pe parcursul nopţii moderate cantitativ. Se va depunde strat de zăpadă care în partea de sud va fi mai consistent. Ninsorile vor continua şi vineri, cu precădere în zona de est. În plus, vântul se va intensifica tot din această seară în aceleaşi regiuni. Ne aşteptăm la un episod de vreme severă, cu viscol puternic”, a declarat pentru Telejurnal Maria Tomescu, meteorolog ANM.

Cod galben de viscol în 12 județe, de vineri seara până sâmbătă dimineața

Județele atenționate sunt: Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Teleorman, Constanța, Ilfov și Călărași.

Potrivit ANM, în intervalul 6 ianuarie, ora 20:00 – 7 ianuarie, ora 10:00, în Dobrogea, Bărăgan și în cea mai mare parte a Moldovei va ninge moderat cantitativ, vântul va continua să prezinte intensificări cu viteze de 50 – 55 km/h și pe arii restrânse 70 km/h, temporar viscolind și spulberând zăpada.

Meteorologii precizează că unele intensificări ale vântului vor fi și în sud-vestul Olteniei, spulberând trecător zăpada depusă anterior.

De asemenea, începând de vineri, 6 ianuarie și până la începutul săptămânii viitoare, în cea mai mare parte a țării vremea va fi geroasă atât noaptea, cât și ziua, iar temperaturile minime se vor situa frecvent între -25 și -15 grade.

În funcție de evoluția meteorologică, ANM va actualiza această atenționare

Sursa

DISTRIBUIȚI