APIA: Subvenţia pentru fiecare hectar de teren ar putea creşte cu 60 la sută în 2017

apia-subventiile-hectar-teren-creste-cu-50euro-la-anul-adnews-ro

Conform APIA, fermierii ar putea primi cu 50 de euro mai mult anul viitor, faţă de anul acesta, pentru fiecare hectar de teren pe care îl exploatează. Subvenţia pe suprafaţă ar putea creşte cu peste 60%, ajungând astfel la 130 de euro pe hectar.

„Principala problemă pe care a întâmpinat-o APIA a fost faptul că softul (program informatic – n.red.) nu a fost actualizat, dar in momentul de faţă softul este dezvoltat pentru că în anul următor să respectăm termenele stabilite, să plătim avansurile urmând apoi ca plăţile regulare să le începem din ianuarie. Anul trecut subvenţia pe hectar a fost de 80 euro, anul acesta doar avansul va fi 97 de euro,  deci va ajunge probabil la 130 euro pe hectar”, a declarat Paul Kmen în cadrul conferinţei ZF Agrobusiness 2016.

Potrivit acestuia, de anul viitor se va modifică şi modul de alocare a plăţilor pe suprafaţă, pentru ca în viitor să nu se mai ajungă în situaţia în care pentru pentru cultura de seminţe de cartofi s-au acordat subvenţii de peste 23.000 de euro pe hectar, iar în cazul bovinelor de carne circa 1.300 euro pe cap.

Amintim că Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, anunţa în urmă cu aproximativ o lună că România oferă fermierilor cele mai mari subvenţii  din UE şi chiar din lume, iar Bruxelles-ul ar putea să oblice statul român să ia banii fermierilor înapoi.

„ Mai este ajutorul naţional trazitoriu care este în funcţie de producţie. Sunt plafoane pe care nu am reuşit să le atingem pentru că mulţi fermieri nu au putut să îşi atingă targetul de producţie, astfel că nu am putut să plătim. La sămânţa de cartofi am plătit 23.000 euero pe hecatar. Nu s-a atins productivitatea, dar plafonul a ramas acelaşi. În zootenhie am dat 1.300 euro pe cap de bovină, anul acesta vom regla subvenţiile în funcţie de unde este nevoie de sprijin”, a spus director general adjunct APIA.

Pentru anul acesta, APIA a avut de plată din Fondul European de Garantare Agricolă subvenţii în valoare totală de 1,59 miliarde euro, din care instituţia a achitat până acum, după întârzieri, 1,46 miliarde de euro, adică în jur de 90% din plafonul alocat.

Sursa: economica.net

DISTRIBUIȚI