Iordache: Va fi pus în dezbatere luni proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a anunțat că proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale va fi pus în dezbatere luni, pentru 30 de zile, și va cuprinde acele articole care au fost declarate neconstituționale.

”Vom afișa și vom elabora un act. Înainte de a merge cu el mai departe, cu siguranță, toți specialiștii și cei care vor să se exprime vor avea un punct de vedere. Potrivit legii, ea va rămâne în dezbatere publică 30 de zile”, a precizat Iordache, la Ministerul Justiției.

El a adăugat că în proiectul de lege se vor regăsi toate acele articole care au fost declarate neconstituționale.

”Va cuprinde proiectul de lege toate dispozițiile și toate deciziile Curții Constituționale pentru acele articole care au fost declarate neconstituționale. Așa cum știți, și în ordonanță, dar și în proiectul de lege se vor regăsi toate acele articole care au fost declarate neconstituționale”, a spus ministrul Justiției.

Întrebat dacă există riscul ca OUG de modificare a Codurilor penale să rămână în vigoare în cazul în care unele din articolele din ordonanța de abrogare ar fi declarate neconstituționale, el a arătat că s-a revenit la situația dinainte de a se emite OUG 13.

”În momentul în care a fost abrogată OUG, s-a revenit la forma inițială. Forma inițială a cuprins (…) foarte multe aspecte neconstituționale. Deci, în acest moment în Codul penal și Codul de procedură penală sunt foarte multe articole care au fost declarate neconstituționale. Nu am făcut decât să revenim la situația dinainte de a emite ordonanța”, a afirmat Florin Iordache.

În legătură cu avizele ce trebuiau luate pentru a emite OUG, Florin Iordache a răspuns: ”Se iau avize necesare de la ministere, acelea sunt avizele necesare”.

Sursa

DISTRIBUIȚI